Hjertemodellens plads i undervisningen & forklaringen

Hjertemodellens plads i undervisningen & forklaringen”Altså, nu skal du høre. Åreforkalkning og blodpropper pga. åreforkalkning opstår ikke i hjertets kamre, men i de blodkar som forsyner selve hjertemuskulaturen med blod. Kan du følge mig – eller skal jeg forsøge at tegne det”?

Undervisere, fagpersoner og andre formidlere kan nemt blive udfordret, når de skal forklare hjertets anatomi og sygdomme.En hjertemodel når man skal lære anatomi
Hjertets anatomi er kompleks og forstås bedst i 3 dimensioner. En hjertemodel er bedre end et billede til at illustrere de 3 dimensioner. De fleste mennesker ved, at hjertet fungerer som en pumpe, hvor blodet løber gennem hjertet. Skal man også forstå, at hjertet i virkeligheden består af 2 pumper, som driver blodet gennem et lungekredsløb og et systemisk kredsløb, vil det alt andet lige blive nemmere at forstå med en hjertemodel ved hånden.En hjertemodel kan også øge forståelsen af andre anatomiske strukturer som fx hjertets egen blodforsyning via kranspulsårerne, som penetrerer ind i hjertemuskulaturen samt hjertets klapper som består af 2 meget forskellige klap-systemer.


Et ”rigtig” hjerte fra fx en gris eller et menneske er blødt væv, som hurtig ændrer form ved berøring. De fleste blodkar ligner også hinanden til en forveksling. En hjertemodel er derimod lavet af hårdt materiale, hvorfor anatomiske strukturer som blodkar til og fra hjertet er nemmere at holde rede på. Blodkarrene (arterier og vener) er også illustreret i hhv. rød og blå farve på hjertemodellen, hvilket er en stor fordel ved læringen.


En hjertemodel når man skal forstå hjertesygdom
Mange mennesker rammes desværre af sygdom i hjertet, og ”udbredte hjertesygdomme” omfatter bl.a. åreforkalkning og blodpropper, forkammerflimmer (atrieflimmer) samt klapsygdomme som aortastenose og mitralinsuffiens. Skal man også forstå sygdomsprocesser i hjertet, bliver det måske endnu vigtigere at have en hjertemodel ved hånden.


Åreforkalkning og blodpropper i kransarterierne er 2 forskellige sygdomsmæssige processer, som kan resultere i nedsat blodforsyning til hjertemuskulaturen (kaldet iskæmi). Nogle patienter behandles medicinsk - andre med ballonudvidelse af kransarterierne eller bypass-operation. At beskrive alt dette pædagogisk for en patient, en student eller andre kræver nærbilleder af de anatomiske strukturer i 3 dimensioner, hvor en hjertemodel igen kan være langt bedre end billeder.


Forståelsen kan muligvis øges, hvis modtageren samtidig får mulighed for at mærke strukturerne med fingrene – fx føle og følge afgangen af kransarterierne fra aorta eller klemme om hjertemuskulaturen (væggen), når hjertemodellen er åben.


Håndmalet hjertemodel - FORSTØRRET. Her set åbnet.Skal man forstå/forklare atrieflimmer og andre ledningsforstyrrelser som fx atrieflagren, AV-blok og grenblok, kan en hjertemodel med impulsledningssystemet være særdeles gavnlig. Det kan gøre det nemmere at forklare forløbet af strømmen og konsekvenserne af forstyrrelserne. Det samme gør sig gældende med hjerteklapsygdom, hvor man bør vælge en passende hjertemodel med omhu.


Nogle hjertemodeller illustrerer AV-klappernes tilhæftninger til papillærmusklerne for simplificeret, hvilket ikke er ideelt, såfremt mitralinsuffiens eksempelvis er omdrejningspunktet.


I vores kategori ”Hjertet og karsystemet” på eAnatomi.dk kan du vælge mellem hjertemodeller, som er formindsket, i naturlig størrelse eller forstørret. Der er også modeller med impulsledningssystemet, modeller med resultatet efter en bypass-operation, modeller med fokus på hjerteklapperne samt modeller med omkringliggende organer (fx spiserør og luftrør). Vi har også specialhjerter i form af et foster-hjerte og et hjerte med hypertrofi af venstre ventrikel. Igennem mange år har vi udvidet sortimentet i håbet om at kunne dække alles behov. Du kan gå på opdagelse i vores store, alsidige og spændende sortiment på eAnatomi.dk.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.