Den klassiske muskelplakat er genskabt og designet i Danmark
Share
At vide, hvad der skal til for at skabe noget helt nyt inden for et interessefelt, som tilsyneladende aldrig ændrer sig, er ikke gjort hurtigt. Vi brugte 3 år på at designe og skabe plakaten EA1 - bevægeapparatets anatomi, og under den proces mærkede vi strabadserne og tilbageslagene ved de konstante revisioner og udgaver, vi skulle igennem, før vi til sidst nåede vores mål med projektet.
Førnævnte er gladeligt glemt, da vi igen sætter os for at skabe en ny plakat, som denne gang skal blive til den ultimative plakat om muskelsystemet med fokus udelukkende på muskler.
Formålet med at gentænke, hvad en muskelplakat er, er at skabe en løsning på et problem, som vi altid oplever med de eksisterende muskelplakater på markedet; Vi føler os fortabte og helt og aldeles frustrerede over den totale mangel på struktur, indhold i både tekst og visualisering som efterlade os uden chance for at få det overblik over muskelgrupperne, som er målet med en muskelplakat.
Skabelsen af EA5 muskelsystemet
Målet ER enkelt. Vi ønsker at skabe en plakat, der gør, hvad en plakat om muskelsystemet skal gøre; nemlig give et logisk overblik over musklernes placering, navn og gruppering, både visuelt og i nomenklatur.
Arbejdet går i gang
Vi starter med at klarlægge indholdets og omfanget af plakaten og erkender, at vi skal have det hele med. Muskler skal grupperes, navnene skal skrives korrekt og i den korrekte rækkefølge og vi skal se musklerne. Vi forsøger først at genbruge ideerne fra vores arbejde med EA1 plakaten, f.eks. linjerne mellem tekst og illustration, men vi finder ud af, at det bliver et stort rod. I stedet opfinder vi et meget simpelt, men smart system, der grundlæggende bruger systematiske farver og grupperinger, hvilket efterlader illustrationerne tydelige, samtidig med at øjet fanger sammenhængen mellem de farvede numre og gruppereringer af muskelnavne. Samtidig fremstiller vi unikke illustrationer til at visualisere f.eks. musklerne omkring ribbenene og bækkenet, ligesom vi designer en muskelfigur med stor detaljeringsgrad i både de dybe og overfladiske muskellag.
Arbejdet foregår over et år, med sammen konstante og gradvise udvikling af hver afsnit af plakaten.
Da vi er færdige, kigger vi grundigt på alle de eksisterende muskelplakater på markedet, som vi har været skuffede over, i så mange år, og sammenligner dem med resultatet af vores arbejde med EA5 muskelsystemplakaten. Vores observationer kan opsummeres således;
De 5 vigtigste egenskaber ved muskelplakaten EA5, der adskiller den fra eksisterende muskelplakater på markedet er kort fortalt:
1) Samtlige muskler i menneskekroppen kan grupperes, hvilket er vigtigt, når man skal lære dem at kende og huske dem. På vores plakat er de alle grupperet logisk, så man ikke er i tvivl om, hvilken muskelgruppe hver enkel muskel tilhører. Eksempler på disse muskelgrupper er tyggemusklerne ved kæben, halsens muskelgrupper og lårets muskelgrupper. Muskelgrupperingerne på plakaten er fuldstændig identisk med muskelgrupperingerne i de anvendte lærebøger på lægestudierne i Danmark.
På ældre eksisterende muskelplakater er musklerne ikke grupperet, og som eksempel kan man ikke se, at m. brachioradialis tilhører ekstensor-musklerne i underarmen.
2) Mange steder på plakaten navngives og illustreres musklerne også i deres lag eller såkaldte loger. Som eksempel ser man nemt og hurtigt halsmusklernes inddeling i lag (de overfladiske, de suprahyoide, de infrahyoide, de dybe og skalener-musklerne).
På ældre eksisterende muskelplakater ses lagdeling ikke.
3) Et logisk og pædagogisk læringssystem baseret på farver, præcis nummerering og visuelle hjælpemidler gør det nemt og hurtigt at identificere hver enkelt muskelgruppe med dens forskellige muskler samt visningen af disse muskler på plakatens illustrationer.
På ældre eksisterende muskelplakater vises musklerne og deres navne tilfældigt ved hjælp af visuelt forstyrrende streger og ofte sammenblandet, hvilket eksempelvis gør det meget svært at identificere de 4 parrede tyggemuskler nemt og hurtigt. Det betyder, at bestræbelserne på at identificere alle disse tyggemuskler kan få karakter af at ”lede efter en nål i en høstak”.
4) På plakaten er der medtaget kliniske detaljer som eksempelvis i hvilke retninger øjenmusklerne bevæger øjeæblet, forhold i rectus-skeden vedr. linea arcuata, lyskekanalen hos manden, rotatormanchetten i skulderen og hvilke funktioner musklerne i struben har (fx spænding og afslapning af stemmebåndene).
På ældre eksisterende muskelplakater ses kliniske detaljer ikke.
5) Plakaten kommer i lokale sprogversioner, hvor fx den danske version har Navngivning af muskler skrevet på ren latin, og alle overskrifter indeholder danske betegnelser. Endvidere er forklarende tekst skrevet på dansk. Den engelske version kommer på almindeligt engelsk for både titler, forklarende tekster og muskelnavne (anglo-latin).
Når alt er sagt, tror vi, at enhver, der sætter sig for at lære muskler og ønsker at holde sin viden frisk i hukommelsen, vil elske vores nye muskelsystemplakat.