Meget detaljeret torso med 16 udtagelige dele, åben ryg og kønsløs

Meget detaljeret torso med 16 udtagelige dele, åben ryg og kønsløs

Meget detaljeret torso med 16 udtagelige dele, åben ryg og kønsløs

3. visning i sortimentet:

1) Pris: 2.825 kroner (inkl. moms)
2) Størrelse: 85 cm i højden og vejer cirka 9 kg
3) Udtagelige dele: 16 stk.

4) Farve, stander, materiale-kvalitet og inklusiv/eksklusiv navneliste
Huden ligner gummi, som skinner. De andre farver fremstår dæmpet, lidt mørke og skinnende. Standeren er en cirka 2,3 cm tyk plastikplade i gråhvid, som måler ca. 23 x 33 cm.

Materiale-kvaliteten virker god og meget robust i alle modellens væv, selvom huden og især nogle væv ser meget kunstige ud (fx øjet og alle ryghvirvler bortset fra 7. brysthvirvel).

På torso-modellen er de vigtigste anatomiske strukturer nummereret. Der medfølger en engelsk navneliste.

5) Anatomiske detaljer (nævnt fra toppen af modellen og nedad i følgende 4 grupper)

I - Bevægeapparatet (knogler, brusk, ledbånd/ligamenter, fascier og skeletmuskler)

Knogler: Der ses en hel del – primært i hovedet, brystkassen og ryggen. I hovedet ses venstre del af kraniet indvendig med meget få detaljer som fremspring og huller til kar og nerver. Udvendig ses lidt af ansigtsskelettet omkring venstre øje, hvor de forskellige knogler ses uden detaljer som fremspring, huller osv. Endvidere ses en ubetydelig lille del af underkæben i højre side samt tungebenet uden nævneværdige muskeltilhæftninger.

Indvendig i torsoen ses nøgleben og ribben i tværsnit ved den åbne og gennemskåret brystvæg, når halvdelen af hver lunge er taget ud. Når lungerne er taget ud, ses også foranliggende ribben, brusk og en del af brystbenet, som er fastsiddende på lungerne. Dette knoglevæv ses heller ikke med detaljer - dog ses anguli sterni. Derudover ses hoftekammene, ganske lidt af skambenene samt overgangen mellem 5. lændehvirvel og korsbenet i bækkenet.

Den åbne ryg viser forskellige dele af hvirvlerne fra øvre nakkeled til korsbenet (det er svært at ane halebenet). Torntappe er ikke medtaget. Hvirvlerne er således ”åbne”, så hvirvelkanalen med nerver ses. Disse knogler ses i farven beige, og der ses stort set ingen detaljer i knoglevævet (dog ses tappe). Den 7. brysthvirvel er derimod komplet og fuldstændig anderledes. Den kan tages ud. Den ligner en rigtig ryghvirvel, er hvid og kvaliteten er god med mange detaljer som bittesmå knoglefremspring m.m. Når denne hvirvel er taget ud, kan en diskus ses, som blot er en påmalet illustration i 2 forskellige farver. I en stor del af ryggen anes også facetleddene, som er meget kunstige.

Brusk er vist i grøn farve på næsen, i struben, i luftrøret, i brystkassen(ribbensbrusk) og ved 5. lændehvirvel i torsoen (diskus). Ledbånd ses stort set ikke. Fascier ses heller ikke.

Skeletmuskler ses i et mindre omfang. I hovedet ses nogle muskler omkring venstre side af munden og kæbe samt ved højre kind. Derudover kan få brystmuskler, få bugmuskler samt få muskler i bækkenet identificeres. I den åbne ryg ses muskulatur under huden og mellem hvirvlerne. Bortset fra nogle enkelte er det generelt svært at identificere specifikke muskler i ryggen.

II – Blodkar (arterier og vener), nerver og lymfesystemet samt andet som fx mundspytkirtler

Både de allerstørste arterier og vener samt en hel del mindre blodkar er medtaget. Udover de store kar i halsen, brystet og maven ses også detaljeret blodforsyning (arterier og vener) i mange andre organer. Hvad angår hjernen, ses arterier på hele overfladen af venstre hjernehalvdel (som kan tages ud), a. carotis interna, sinus sagittalis superior og inferior samt lidt af circulus arteriosus cerebri i bunden af kraniet (i venstre side).

Endvidere ses mindre blodkar i hjertet (”koronar-karrene”), lungerne, mavesækken, tynd- og tyktarmen, bugspytkirtlen, leveren og højre nyre (som kan åbnes). Åbninger i overfladen af milten og højre lår viser også nogle blodkar. I ryggen ses vener og a. vertebralis.

Nervesystemet ses kun i den åbne ryg men med mange detaljer som bl.a. spinalnerver, spinalganglier, de 3 rygmarvshinder, cauda equina og filum terminale. Et tværsnit af rygmarven viser den grå substans, hvor den H-lignende struktur kan anes med god vilje.

Lymfekar og lymfeknuder ses kun i et lille område af højre lår. Derudover ses alle 3 mundspytkirtler meget tydeligt.


III – Indre organer (grupperet)

Hjernen: Kun venstre del af hjernen kan tages ud (i ét stykke), og den ligner hjernen i både farve (nogenlunde) og form. Højre del af hjernen er snarere en illustration/tegning af hjernevævet og blodkar. Størrelsen er naturlig, og man ser mange neuroanatomiske strukturer. I venstre del ser man nemt den overordnede inddeling i storhjerne, lillehjerne og hjernestamme. I storhjernen (telencephalon og diencephalon) ses først og fremmest 1. – 4. hjernelap samt thalamus og hypothalamus (og hypofysen). I lillehjernen ses både tonsilla og vermis. I hjernestammen ses kranienerverne og de 3 forskellige dele (midthjernen, hjernestammen og den forlængede marv). Endvidere ses andre strukturer som hjernebjælken, fornix og de 2 første kranienerver.

Brysthulens organer: Hjertet kan tages ud og deles i 2. På overfladen ses hjertets blodforsyning i typisk rød og blå farve samt større blodkar til og fra hjertet. Når den forreste del af hjertet løftes af, ses alle 4 klapper i form af de 2 forskellige klapsystemer. Der ses tydelige forskelle i den indvendige flade i forkamre versus hjertekamre. Endvidere ses det tydeligt, at muskelvæggen (myocardiet) er tykkest i venstre ventrikel. Impulsledningssystemet ses ikke, men det gør detaljer som fossa ovalis, ostium sinus coronarii og papillærmuskler.

Begge lunger kan deles i 2 og den forreste del af hver lunge kan tages ud (med fastsiddende ribben og brystben). Man ser inddelingen i lapper, den marmorerede overflade, lungeroden samt forgreningen af bronchier, arterier og vener fra forskellige vinkler.

Spiserøret, aorta thoracica og luftrøret (med hovedbronchier) ses tydeligt, når hjertet er taget ud. Spiserørets overflade ser muskulært ud, og dets passage gennem mellemgulvet er tydelig. Mellemgulvet sidder fast på undersiderne af lungerne.

Abdomens organer: Mavesækken kan tages ud og åbnes. På den udvendige overflade ses mange arterier, og organet kan nemt inddeles i dets forskellige afsnit. Indvendig ses folderne (plicae gastricae) tydeligt.
Bugspytkirtlen, hele tolvfingertarmen og en stor del af tyktarmen kan tages ud i ét stykke. Bugspytkirtlen ses med den karakteristiske ductus pancreaticus og relationer til blodkar. Tolvfingertarmen ses med mange detaljer. Man ser både væg-lag og en total åbning der viser slimhindens folder samt papilla duodeni minor og major. Tyktarmen vises også med væg-lag og en total åbning, så slimhindens folder ses ved ileocaecalstedet – dvs. slutningen af tyndtarmen, caecum og begyndelsen af colon ascendens. Endvidere ses appendix vermiformis samt de tre karakteristika: Haustra coli, taeniae coli og appendices epiploicae. Som tidligere beskrevet ses også tarmens blodforsyning.
En mindre del af tyktarmen (colon transversum) kan også udtages som ét stykke. Det samme kan den resterende del af tyndtarmen (altså uden tolvfingertarmen).
Lever og galdeblære kan tages ud i ét stykke. Man ser større blodkar og ligamenter/peritonealfolder. Milten kan ikke tages ud. Den vises med en oval åbning, hvor røde og blå blodkar tydelig ses.
Højre nyre kan ses indvendig, fordi den forreste flade kan tages ud (svarer til at dele nyren ”fra kant til kant”). Man ser gode detaljer som bark, marv, blodkar og nyrebækkenet. Binyrer og venstre nyre kan hverken tages ud eller ses indvendig. Urinlederne ses også.
Colon sigmoideum (med væg-lag) samt begyndelsen af rectum kan ses men ikke tages ud. Halvdelen af urinblæren kan tages ud, så dens indre og væg-lag tydelig ses. Kønsdele er slet ikke medtaget.


IV – Sanseorganerne: Hud, øjne samt øre-næse-hals

Huden virker kunstig og gummiagtig. Ses uden hår og lignende. Øjne: Det venstre øje kan tages ud – det højre ses ikke (er lukket). På venstre øje (forrest) ses pupillen, regnbuehinden og senehinden (sklera), som er påmalet. Ydermere ses øjenmusklerne og tårekirtlen. Øjets indre lag ses ikke, men hvidt materiale omkring metal-pinden, som holder øjet fast i torso-modellen, skal formentlig symbolisere synsnerven.

Ørerne er lukkede – men flotte.
Næsenhulen og mundhulen ses meget tydelig i tværsnit og med strukturer som fx tungen, fordi alt knoglevæv tilhørende venstre del af ansigtsskelettet (under venstre øje) ikke er medtaget. Der ses mange detaljer såsom muskler i regionen, muslingeben i næsen og mundspytkirtler men ikke rigtige tænder. Tungens overflade ser ujævn ud, men de forskellige papiller kan ikke identificeres.

Endvidere ses et område uden hud i højre side af ansigtet (kinden) med muskler samt den store ørespytkirtel med udførselsgangen.
Halsen ses ikke indvendigt. Man ser forskellige strukturer på forsiden (hovedsagelig forreste del af struben, skjoldbruskkirtlen og blodkar).
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.