Meget detaljeret torso med 17 udtagelige dele, meget detaljeret hjerne, , åben ryg og kønsløs

Meget detaljeret torso med 17 udtagelige dele, meget detaljeret hjerne, , åben ryg og kønsløs

Meget detaljeret torso med 17 udtagelige dele, meget detaljeret hjerne, , åben ryg og kønsløs

1) Pris: 5.335 kroner (inkl. moms)
2) Størrelse: 87 cm i højden og vejer cirka 9 kg
3) Udtagelige dele: 17 stk.

4) Farve, stander, materiale-kvalitet og inklusiv/eksklusiv navneliste

Huden ligner lys gummi, som er mat. De andre farver fremstår lyse og matte. Standeren er en cirka 2 cm tyk plastikplade i gråhvid, som måler ca. 25 x 38 cm.

Materiale-kvaliteten virker god og meget robust i alle modellens væv, selvom huden og især nogle væv ser meget kunstige ud (fx øjet og nyre-vævet i højre nyre).

På torso-modellen er der ingen nummereringer, men der medfølger en særdeles omfattende torsoguide i bogform (og på en CD-ROM), hvor selv de allermindste anatomiske strukturer forklares på bl.a. latin og engelsk ved hjælp af billeder.


5) Anatomiske detaljer (nævnt fra toppen af modellen og nedad i følgende 4 grupper)

I - Bevægeapparatet (knogler, brusk, ledbånd/ligamenter, fascier og skeletmuskler)

Knogler: Der ses en del – primært i hovedet og ryggen. I hovedet ses venstre del af kraniet indvendig med meget få detaljer som fremspring og huller til kar og nerver. Udvendig ses lidt af ansigtsskelettet omkring venstre øje, hvor de forskellige knogler ses med ganske få fremspring. Endvidere ses en ubetydelig lille del af underkæben i højre side samt tungebenet uden nævneværdige muskeltilhæftninger.

Indvendig i torsoen ses nøgleben og ribben i tværsnit ved den åbne og gennemskåret brystvæg. Derudover ses hoftekammene, ganske lidt af skambenene ved symphysis pubica samt overgangen mellem 5. lændehvirvel og korsbenet i bækkenet.

Den åbne ryg viser forskellige dele af hvirvlerne fra øvre nakkeled til korsbenet (det er svært at ane halebenet). Torntappe er ikke medtaget. Hvirvlerne er således ”åbne”, så hvirvelkanalen med nerver ses. Den 7. brysthvirvel er derimod komplet og kan tages ud. Generelt ses alle knogler i ryggen med detaljer som fx fremspring, ledtappe med mere, men de er ikke meget naturtro. Ved nogle af hvirvlerne ses facetled. Når den 7. brysthvirvel er taget ud, kan man se en diskus på dens hvirvellegeme. Det ligner dog ikke en rigtig diskus, og er malet i blå. I en stor del af ryggen anes også facetleddene, som er meget kunstige.

Brusk vises i lyseblå farve på næsen, i struben, i luftrøret og ved 5. lændehvirvel i torsoen (diskus). Ledbånd ses stort set ikke. Fascier ses heller ikke.

Skeletmuskler ses i et mindre omfang. I hovedet ses nogle muskler omkring venstre side af munden og kæben samt ved højre øre (kinden). Derudover kan få brystmuskler, få bugmuskler samt få muskler i bækkenet identificeres. I den åbne ryg ses muskulatur under huden og mellem hvirvlerne. Bortset fra nogle enkelte er det generelt svært at identificere specifikke muskler i ryggen.


II – Blodkar (arterier og vener), nerver og lymfesystemet samt andet som fx mundspytkirtler

Både de allerstørste arterier og vener samt en hel del mindre blodkar er medtaget. Udover de store kar i halsen, brystet og maven ses også detaljeret blodforsyning i mange andre organer. Hvad angår hjernen, ses arterier på hele overfladen af venstre hjernehalvdel (som kan udtages og deles i 4 stykker), sinus sagittalis superior, a. carotis interna, a. cerebri media, blodforsyningen til insula samt vener fra nucleus caudatus. Endvidere ses mindre blodkar i hjertet (”koronar-karrene”), lungerne, mavesækken, bugspytkirtlen, leveren og højre nyre (som kan åbnes). Der ses nogle blodkar til tolvfingertarmen, men hverken til resten af tyndtarmen eller tyktarmen. Der ses nogle arterier yderst på omentum majus. Endvidere viser åbninger i overfladen af milten og venstre lår nogle blodkar. I ryggen ses vener og a. vertebralis.

Nervesystemet ses kun i den åbne ryg men med mange detaljer som bl.a. spinalnerver, spinalganglier, de 3 rygmarvshinder, cauda equina og filum terminale. Et tværsnit af rygmarven viser den grå substans, hvor den H-lignende struktur tydelig ses.

Lymfekar og lymfeknuder ses kun i et lille område på forsiden af venstre lår. Derudover ses alle 3 mundspytkirtler meget tydeligt.


III – Indre organer (grupperet)

Hjernen: Kun venstre del af hjernen kan tages ud, men den kan adskilles i 4 dele. Den ligner hjernen i både farve (nogenlunde), form og størrelse. Højre del af hjernen er snarere en illustration/tegning af hjernevævet og blodkar.

Man ser rigtig mange neuroanatomiske strukturer, fordi den kan adskilles i så mange dele. I storhjernen (telencephalon og diencephalon) ses både de 4 hjernelapper og insula, som nogle kalder den 5. Man ser også strukturer som thalamus og hypothalamus (og hypofysen). I lillehjernen ses alle væsentlige strukturer tydeligt. I hjernestammen ses kranienerverne og overfladeanatomien med flotte detaljer. Udover strukturer som hjernebjælken, fornix og de 2 første kranienerver ses også nucleus caudatus. Hele sidstnævnte (inkl. bl.a insula) kan adskilles fra andre strukturer, så fx hippocampus samt den centrale del og det frontale ”horn” tilhørende den laterale ventrikel ses. Det er også muligt at se et mindre transversal snit med tydelig forskel på grå og hvid substans.

Brysthulens organer: Hjertet kan tages ud og deles i 2. På overfladen ses hjertets blodforsyning i typisk rød og blå farve samt større blodkar til og fra hjertet. Når den forreste del af hjertet løftes af, ses alle 4 klapper i form af de 2 forskellige klapsystemer. Der ses tydelige forskelle i den indvendige flade i forkamre versus hjertekamre. Endvidere ses det tydeligt, at muskelvæggen (myocardiet) er tykkest i venstre ventrikel. Impulsledningssystemet ses ikke, men det gør detaljer som fossa ovalis, ostium sinus coronarii og papillærmuskler.

Begge lunger kan deles i 2, og den forreste del af hver lunge kan tages ud. Man ser inddelingen i lapper, den marmorerede overflade, lungeroden samt forgreningen af bronchier, arterier og vener i forskellige vinkler.

Spiserøret, aorta thoracica og luftrøret (med hovedbronchier) ses tydelig, når hjertet er taget ud. Spiserørets overflade ser muskulært ud, og dets passage gennem mellemgulvet er tydelig. Mellemgulvet sidder fast på undersiderne af lungerne.

Abdomens organer: Mavesækken kan tages ud men ikke åbnes. På den udvendige overflade ses blodforsyningen, og organet kan nemt inddeles i dets forskellige afsnit.

Bugspytkirtlen, hele tolvfingertarmen, resten af tyndtarmen og en stor del af tyktarmen kan tages ud i ét stykke. Bugspytkirtlen ses med den karakteristiske ductus pancreaticus og relationer til blodkar. Tolvfingertarmen ses med få detaljer. Tarmlumen ses i tværsnit, så slimhindens folder ses, men væg-lagene ses ikke i detaljer. Man ser heller ikke papilla duodeni minor og major, men udvendig ses lidt af en galdegang.

Tyktarmens lumen ses også i tværsnit, men dens væg-lag ses heller ikke med gode detaljer. Der ses også en total åbning ved ileocaecalstedet – dvs. slutningen af tyndtarmen, caecum og begyndelsen af colon ascendens. Her ses folderne i slimhinden, selvom tyndtarmens lumen ikke ses. Endvidere ses appendix vermiformis samt 2 af de 3 karakteristika: Haustra coli og taeniae coli (appendices epiploicae ses ikke).

Lever og galdeblære kan tages ud i ét stykke. Man ser større blodkar og ligamenter/peritonealfolder.
Milten kan ikke tages ud. Den vises med en oval åbning, hvor røde og blå blodkar tydelig ses.

Højre nyre kan ses indvendig, fordi den forreste flade kan tages ud (svarer til at dele nyren ”fra kant til kant”). Man ser gode detaljer som bark, marv, blodkar og nyrebækkenet. Binyrer og venstre nyre kan hverken tages ud eller ses indvendig. Urinlederne ses også.

Colon sigmoideum samt begyndelsen af rectum kan ses men ikke tages ud.
Halvdelen af urinblæren kan tages ud, så dens indre og væg-lag ses.
Kønsdele er slet ikke medtaget.


IV – Sanseorganerne: Hud, øjne samt øre-næse-hals

Huden virker kunstig og gummiagtig. Ses uden hår og lignende.
Øjne: Det venstre øje kan tages ud – det højre ses ikke (er lukket). På venstre øje (forrest) ses pupillen, regnbuehinden og senehinden (sklera), som er påmalet. Ydermere ses øjenmusklerne og tårekirtlen. Øjets indre lag ses ikke, men gul farve omkring pinden, som holder øjet fast i torsomodellen, skal formentlig symbolisere synsnerven.

Ørerne er lukkede – men flotte.
Næsenhulen og mundhulen ses meget tydelig i tværsnit og med strukturer som fx tungen, fordi alt knoglevæv tilhørende venstre del af ansigtsskelettet (under venstre øje) ikke er medtaget. Der ses mange detaljer såsom muskler i regionen, muslingeben i næsen og mundspytkirtler men ikke rigtige tænder. Tungens overflade ser ujævn ud, men de forskellige papiller kan ikke identificeres. Endvidere ses et område uden hud i højre side af ansigtet (kinden) med muskler samt den store ørespytkirtel med udførselsgangen.
Halsen ses i et transversal snit, fordi hele hovedet kan tages af. Desværre ses ikke de indre strukturer. Derimod ses forskellige strukturer på forsiden (hovedsagelig forreste del af struben, skjoldbruskkirtlen og blodkar) samt på bagsiden (nakken) hvor rygmarven, spinalnerver, a. vertebralis og ganske lidt knoglevæv fra de øverste halshvirvler ses.
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.